De gevolgen

Door te voorkomen dat Duitsland van een superioriteit in de lucht zou verkrijgen, dwongen de Britten Adolf Hitler het uitstellen en eventueel annuleren van Operatie Zeeleeuw, een geplande amfibische en lucht-invasie van Groot-Brittannië. Het falen van nazi-Duitsland  om z’n doelstelling van het vernietigen van de Britse luchtafweer te bereiken om Groot-Brittannië te dwingen tot een wapenstilstand (of zelfs regelrechte overgeven) wordt door historici beschouwd als de eerste grote nederlaag voor de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en een cruciaal keerpunt in zijn conflict.

Tijdens de Battle of Brittain werden zo’n 23.000 Britse burgers gedood. Duizenden piloten en bemanningen vochten de strijd. Alles bij elkaar gingen meer dan 1.500 vliegtuigen verloren.

In appreciatie van de heroïsche inspanningen van de RAF-piloten, verklaarde Winston Churchill: “Nooit eerder in de menselijke geschiedenis was zo veel verschuldigd door zo velen aan zo weinig mensen.”

Elk jaar herdenken de Engelsen de offers die de vele piloten hebben gebracht. Een fly-by over Buckingham Palace en een kranslegging moet de maatschappij van nu helpen herinneren dat Groot Brittainie niet zou zijn geweest wat het nu is, als er niet een kleine groep mensen een groot offer hadden gegeven.